SINT-MICHIELSGESTEL – Ze deden een plas en alles bleef zoals het was. Zo is misschien nog wel het beste de verkiezingsuitslag van Sint-Michielsgestel te duiden. Alle politieke partijen die vier jaar terug meededen aan de verkiezingen, kregen evenveel zetels als toen.
[Domien van der Meijden – BD.nl]
Eigenlijk was het halverwege de uitslagenavond in de Meander al duidelijk: de Plaatselijke Politiek Alliantie is overtuigend de grootste in de gemeente Sint-Michielsgestel. De partij veroverde net als vier jaar terug zeven zetels.Er was eigenlijk maar één verschil met de verkiezingen vier jaar geleden: de deelname van twee nieuwe partijen. Podium5 en Lijst 8 haalden allebei de kiesdrempel van 613 stemmen niet.
Geen nieuw geluid
,,We hadden graag het nieuwe geluid voor Sint-Michielsgestel willen worden. Dat er ook een ander geluid in de gemeenteraad te horen zou zijn geweest. Maar dat mocht helaas niet zo zijn”, zegt Bianca Eijkemans van Podium5. Toch sleepte de partij 425 stemmen in de wacht.
Ook Lijst 8 van Ramon van Asch, naar eigen zeggen een partij op ‘fatsoenlijk rechts’, haalde het niet met 286 stemmen.
Zelfde verdeling raad
Voor de rest bleef alles zoals het vier jaar geleden was met zeven zetels voor de PPA, vier zetels voor CDA, drie voor DorpsGoed, twee voor GroenLinks/PvdA (die deden vier jaar geleden ieder afzonderlijk mee), twee voor de Gestelse Coalitie, twee voor de VVD en een voor D66.
Met dat gegeven zou de huidige coalitie van PPA, CDA, VVD met een meerderheid van dertien zetels gewoon door kunnen. Het smeden van een nieuwe coalitie ligt nu in handen van de grootste partij PPA. Bert van Druenen, een van de twee lijsttrekkers van deze partij: ,,Zolang als ze er in Den Haag over doen, dat gaat hier niet gebeuren. We willen graag snel met alle partijen in gesprek en op korte termijn. Dan gaan we kijken hoe we elkaar kunnen vinden. Ik ben graag van het verbinden.”
Derde zetel verwacht
Sam Goossens, lijsttrekker van GroenLinks/PvdA is ‘redelijk’ blij met twee zetels. ,,Het is deze verkiezingen voor het eerst dat GroenLinks en PvdA samen meedoen. Dat leverde meer stemmen op dan de twee partijen bij de vorige verkiezingen opgeteld hadden. Dus wel tevreden.”
Toch baalt Goossens. ,,We hadden gehoopt dat er nog een derde zetel in zou zitten. En eigenlijk ook wel een beetje verwacht.” Pech met de verdeling van de restzetels. ,,Het verschil met DorpsGoed is maar iets meer dan 100 stemmen en zij hebben wel een derde zetel.”
Mariska Sturkenboom van DorpsGoed: ,,Verbazing, ja. Geen enkele verandering. Toch denk ik dat we gewoon beloond zijn voor wat we als oppositiepartij hebben gedaan de laatste vier jaar. En we zien in alle kernen dat we een goede aanhang hebben.”
Appelflap
De dag begon vroeg voor de stembureauleden. Velen van hen waren al om zeven uur ’s ochtends in touw. Bij de meeste bureaus kwam de drukte pas in de avond, maar in De Schuif in Gemonde ontstaat nadat ouders hun kinderen naar de Lambertusschool hebben gebracht een rij. Netjes op anderhalve meter afstand, dat wel.
De hal van het volgens de vicevoorzitter ‘rustigste stembureau van de hele gemeente’, ruikt een beetje naar zweetsokken en bier. In de kantine van Voetbalclub SCG’18 in Gestel mag voor de tweede keer gestemd worden.
,,De eerste keer was vorig jaar met de landelijke verkiezingen”, zegt vicevoorzitter Geert Groenendaal, die samen met de andere leden van het stembureau net aan een appelflap zit. ,,Mensen weten het hier nog niet zo goed te vinden.” De tussenstand om kwart over drie ‘s middags: 70 stemmen. ,,En eigenlijk zijn er maar 54 mensen langs geweest. De rest waren machtigingen en wij zelf.”
Brandweerwagen
Voor de liefhebber was de brandweerkazerne in Gestel een leuke stek om én te stemmen én even Stoffel te ontmoeten: de oude brandweerwagen. Postcommandant Mark Nijrolder vertelt dat het oude vernoemd is naar de beroemde schildpad Stoffel uit de oude serie van Paulus de Boskabouter. ,,Die oude brandweerwagen is niet zo snel. Maar wel een betrouwbaar oudje”, zegt Nijrolder.
D’n Durpsherd in Berlicum heeft het druk. Rond half een ‘s middags loopt het aantal stemmers hier al tegen de 550. ,,Ik heb regelmatig even contact met andere stembureauvoorzitters. Wij lopen nu op kop. Dat was met de landelijke verkiezingen ook al. Dit is een druk stembureau”, zegt voorzitter Iris Spikmans.
Lage opkomst
Rond vier uur ’s middags ontstaat de vrees voor een wel heel lage opkomst: die ligt dan op zo’n 32 procent. Burgmeester Han Looijen doet een oproep aan Gestelaren die hun stem nog niet hebben uitgebracht om dat vanavond alsnog te doen. ,,Stemmen is een recht. Maar tegen de achtergrond van wat er in Oekraïne gebeurt is het bijna een voorrecht om te mogen stemmen.”
Om negen uur sluiten de stembureaus en is het tijd om te tellen. Henri Timmermans, voorzitter van het stembureau in De Meander: ,,Er zijn hier 1055 stemmen uitgebracht. Ik denk dat we zo’n anderhalf uur nodig hebben.” Aan vier tafels worden de grote stembiljetten uitgevouwen. Vijf ‘lopers’ leggen de vellen papier per partij op een stapel.
Tussenstanden
,,We tellen zo eerst hoeveel stemmen er per partij binnen zijn gekomen, zodat de burgemeester zo snel mogelijk een tussenstand door kan geven in de zaal.” Daarna worden alle biljetten nog eens nageteld en worden ook de voorkeursstemmen geteld.
In de Meander, waar alle partijen met familie en vrienden bijeen kwamen voor de uitslag, staat burgemeester Han Looijen op het podium. Hij brengt zo nu en dan een tussenstand. Langzaam wordt het duidelijk: er gaat – in ieder geval wat verdeling van de zetels betreft – niet veel veranderen in de Gestelse gemeenteraad.