Visie Vluchtelingenopvang
Sinds half februari is er onrust in Berlicum i.v.m. de mogelijke komst van een AZC aan de Runweg bij de entree van het dorp. De PPA heeft begrip voor die onrust, dit omdat er geen transparant proces plaats vindt en het er op lijkt dat onze inwoners worden geconfronteerd met voldongen feiten. In een dergelijk proces moeten de zorgen van onze inwoners serieus genomen worden, we hebben dit al eerder bepleit. De PPA wordt hierover heel vaak aangesproken en er wordt gevraagd wat onze mening is. Daarom delen wij graag onze visie.
Visie van de Plaatselijke Politieke Alliantie (PPA) op huisvesting en opvang van vluchtelingen.
De PPA weet dat onze gemeente de plicht heeft om 300 vluchtelingen op te vangen. Als dit gebeurt moet dit een kwalitatief goede opvang zijn, verspreid over locaties.
Vluchtelingen hebben immers vaak al verschrikkingen en moeilijkheden getrotseerd. Een volwaardige opvang, ondersteuning, participatie en integratie in onze lokale samenleving is daarom op zijn plaats.
Daarom is een goed doordachte aanpak en voorbereiding nodig.
Dit vraagt volgens ons om de volgende randvoorwaarden:
- Verdeel de opvang van 300 vluchtelingen over meerdere kernen.
Deze spreiding maakt de opvanglocatie kleinschaliger en beter behapbaar. Dit geeft meer draagvlak en voorkomt een afnemende solidariteit tussen onze dorpen. - De huisvesting van vluchtelingen vraagt aandacht voor de impact op omliggende wijken, onderwijs, werk en de lokale ondernemers. Zij moeten er mede voor zorgen dat de kwalitatieve opvang komt is.
- Doorloop een transparant proces. Betrek inwoners en ga hierover met hen in gesprek.
Zet mensen in hun kracht en haal suggesties en ideeën op die bijdragen aan de opvangopgave.
Samen zijn we sterk. - De gemeente moet in control zijn. Door de aangekondigde landelijke bezuinigingen op vluchtelingenopvang (een bezuiniging van 80%) is er financiële onzekerheid over de betaalbaarheid.
Deze gelden moeten immers door het COA en het Rijk betaald worden.
Hoe wordt dit gegarandeerd voor een periode van 10 jaren? - De gemeente moet vooraf de kwalitatieve opvang bespreken met organisaties die hierbij betrokken zijn zoals onderwijs, het verenigingsleven en de ondernemers.
Hoe nu verder: Heroverweging is noodzakelijk.
Ons advies aan het college van Burgemeester en wethouders is om dit proces te stoppen.
Transparantie en betrokkenheid van inwoners en organisaties dient het uitgangspunt te zijn bij de invulling van deze opgave.
We vragen zorg voor een goede dialoog en kwalitatieve opvang verspreid over locaties.